Dekor

Kako da u 6 koraka napravite mini baštu sa kaktusima: dekorativno i jednostavno za održavanje

Kaktusi u akvarijumu ili terarijumu ulepšaće svaki prostor i vrlo su zahvalni kada je gajenje u pitanju.

Iskoristite stari akvarijum kao terarijum za uzgajanje kaktusa. Kaktusi su izuzetno jednostavni za gajenje i bez problema će opstati u terarijumu. S obzirom da su u pitanju vrlo izdržljive biljke, biće im dovoljno par sati sunčeve svetlosti dnevno i suva zemlja. Nakon što kaktusima obezbedite osnovne, neophodne uslove da rastu.

Nabavite sve što vam je potrebno za gajenje kaktusa. Baštenska zemlja za uzgajanje kaktusa, šljunak ili pesak, kamenčići i đubrivo za biljke koje sadrži azot i fosrfor, neophodni su za gajenje i rast kaktusa.

Prvi korak: Očistite i pripremite stari akvarijum.

Odaberite akvarijum bilo koje veličine, u zavisnosti od toga koliko kaktusa želite da zasadite. Za početak je bolje uzeti sasvim mali akvarijum (ili terarijum), dok se ne uhodate. Očistite ga detaljno kako ne bi ostalo prašine i drugih prljavština i isperite ga deterdžentom za sudove i vrućom vodom. Kada operete akvarijum iznutra i spolja, ispirajte ga dok voda ne postane čista. Vodite računa da uklonite ostatke deterdženta sa stakla.

Drugi korak: Ubacite šljunak i kamenčiće u terarijum.

Nakon što ste očistili akvarijum, započnite sadnju kaktusa. Prekrijte dno šljunkom i kamenčićima koje ste prethodno takođe očistili, u sloju od 2.5 cm. Ovaj korak je bitan jer će pomoći prilikom drenaže vode koja bude prolazila kroz zemljište. Imajte na umu da kaktusi ne uspevaju dobro kada je zemljište vlažno.

Treći korak: Dodajte baštensku zemlju.

Kaktusi imaju drugačije potrebe u odnosu na druge biljke. Najbolje bi bilo da uzmete mešavinu zemlje, peska i đubriva kako biste obezbedili balans svih nutrijenata neophodnih kaktusu. Preko šljunka i kamenčića stavite sloj od nekoliko centimetara baštenske zemlje za gajenje kaktusa kako bi kaktus imao dovoljno mesta da pusti svoje korenje i da raste.

Četvrti korak: Ubacite kaktus u zemlju.

Napravite par malih rupa u zemlji, u koje ćete ubaciti kaktus. Pažljivo ubacite kaktus i popunite rupe ali vodite računa da ne natrpate previše zemlje. Nakon što ste ga zasadili, pospite sloj šljunka ili peska preko površine zemlje oko zasađenog kaktusa. Možete da koristite rukavice tokom ovog procesa.

Peti korak: Dodajte kamenčiće.

Svoj kaktus-akvarijum možete da dekorišete kako god želite. Na primer, dodajte par rečnih ili dekorativnih kamenčića po svom izboru. Ulepšaće akvarijum i odlično će se uklopiti uz ove pustinjske biljke. Kamenčiće samo spustite i nemojte ih gurati u zemlju.

Šesti korak: Zalijte kaktus.

Bilo bi poželjno da bašta s kaktusima bude na mestu gde ima dovoljno sunčeve svetlosti (na primer, na prozorskoj dasci). Zalivajte ih jednom mesečno ili po potrebi, kada vidite da je zemlja isušena. Ukoliko ste mini baštu stavili na mesto sa malo svetla, bilo bi poželjno zaliti kaktuse jednom do dva puta nedeljno sa malo vode. Đubrite zemljište jednom do dva puta godišnje, u skladu s uputstvom na pakovanju. Najbolje je da to bude tokom prolećnih ili letnjih meseci.

(lovesensa.rs)