Zdravlje

Osluškujte signale koje telo šalje

AKO želite da uvek budete „zdravi kao dren“, osluškujte simptome koje vam telo šalje i redovno kontrolišite zdravlje.

Obratite pažnju čak i na male, naizgled bezazlene probleme, pogotovo ako se često ponavljaju, jer se iza njih možda krije neki ozbiljniji poremećaj, poručuju stručnjaci.

* Uporne glavobolje ponekad mogu da ukažu i na veoma opasna stanja kao što je, na primer, aneurizma koja stvara pritisak u mozgu. Aneurizma je proširenje zida krvnog suda neke od moždanih arterija, a nastaje kao posledica arteroskleroze.

* Gubitak daha može da bude posledica astme, a da pritom osoba koja ima ovakav problem uopšte i ne zna da je bolesna. Ako je prisutno i teško disanje, bol u prsima praćen kašljem, pod hitno bi trebalo da ode na lekarsku kontrolu.

* Učestalo krvarenje desni nije uvek znak samo bolesti usta i zuba. Ako je usna šupljina zdrava, a uz krvarenje su prisutni noćno znojenje, groznica, slabost i umor, moglo bi da se posumnja i na leukemiju.

* Uporni grč u zadnjem delu potkolenice ili u prednjem delu u području bedara, može ukazivati na duboku vensku trombozu. Na ovu bolest treba posumnjati i ukoliko se dugo sedi, uzima hormonska terapija ili ako neko od bliskih srodnika ima navedeno oboljenje.

(Novosti)