Zdravlje

Sedam najčešćih uzroka neplodnosti kod žena

1.Sindrom policističnih jajnika

Ovo je najčešći uzrok neplodnosti kod žena, a nastaje kao posledica hormonskog disbalansa. Na jajnicima se pojavljuju mnogoborojne sitne ciste i na taj način se poremeti menstualni ciklus, te se može desiti da par meseci žena uopšte ne dobije mensturaciju.Mnoge devojke žive sa sindromom policističnih jajnika i ne znajući da ga imaju.

2.Hormonski faktori koji utiču na ovulaciju

Neredovna ovulacija je glavni uzrok oko 25% slučajeva neplodnosti. Ovaj problem može uticati na vašu ovulaciju na razne načine i tako smanjiti vaše šanse za začeće.U većini slučajeva reč je o disfunkciji u hipotalamusu u mozgu i njegovoj vezi sa hipofizom, koja je odgovorna za lučenje reproduktivnih hormona.

3.Endometrioza

Endometrioza je stanje u kome tkivo koje oblaže matericu počinje da raste i na drugim mestima (na jajnicima, iza materice, u jajovodima) te izaziva iritaciju i razvoj izraslina . Osim što je izuzetno bolno, može uticati na začetak trudnoće, blokiranjem jajovodima , ometanjem implantacija , izazivajući zapaljenje u karlici , pa čak i menjanje kvaliteta semena.Izrasline se takođe mogu formirati nakon operacije karlice ili trauma na reproduktivnim organima, kao što su dilatacija i kiretaža, tokom prekida trudnoće ili pobačaja ili prethodnog carskog reza.

4.Polno prenosive bolesti i izrasline u reproduktivnom sistemu

Anatomske promene u materici, jajnicima i jajovodima mogu takođe uticati na plodnost. Najčešće je začepljenje jajovoda, a uzrokovano je organizmima koji se stvaraju na grliću materice, a zatim dospevaju do jajovoda.Najpoznatije takve bolesti su hlamidija i gonoreja, koje mogu da izazovu ožiljke na jajovodima ukoliko se ne leče.Ponekad blokade i začepljenja mogu se odstraniti hirurškim putem. Polipi, fibroidi materice i ciste takođe utiču na plodnost.

5.Trudnoća u poznim godinama

Starost žene može dosta uticati na probleme pri trudnoći. Nakon 35 godine, smanjuje se šansa za uspešan začetak bebe i u velikom broju slučajeva dolazi do komplikacija.Žena se rađa sa svim jajnim ćelijama koje će imati tokom života. U dvadesetim godinama 90% tih ćelija su zdrave, dok posle četrdesete godine, ostaje samo 10% ćelija koje i dalje služe ženi. Što duže čekate savršeno vreme za trudnoću, manje su šanse da ćete zatrudneti. Međutim, žene se danas često okreću metodi zamrzavanja jajnih ćelija, kako u kasnijim godinama ne bi imale prolema sa začećem.

6.Težina žene

Gojaznost ili neuhranjenost jedan je od uzroka zbog kojeg mnoge žene ne mogu da ostanu u drugom stanju ili zbog kojieg dolazi do pobačaja.Ovulacija i mensturalni ciklus kod žena se neretko poremeti, ipak dovođenjem kilaže u normalu žene mogu da zatrudne bez bilo kakvih medicinskih intervencija.

7.Nepoznati uzroci

Kod 5 do 10% parova koji su imali problem pri začeću deteta svi testovi bili su u savršenom redu. Kod takvih slučajeva ne zna se pravi razlog neplodnosti, a način lečenja zavisi od starosti žene.Kod mlađih od 25 godina, uglavnom se primenjuje veštačka oplodnja i konzumacija lekova.

(Super Žena, foto: thinkstock)