Dijete

Šta to možete da grickate dok gledate TV, a da je zdravo?

Almond milk in bottle with nuts on wooden background

Badem je najzdraviji i najrasprostranjeniji koštunjavi plod na planeti. Domovina mu je Kina, odakle je prenet na Bliski istok, ali se već vekovima uzgaja u Evropi i Americi.

Desetine različitih vrsta svode se na dve osnovne: sladak badem, koja se konzumira bez prerade i gorak od kojeg se proizvodi bademovo ulje i ostali ekstrakti.

Bogat je izvor belančevina, magnezijuma, fosfora, cinka, kalcijuma, mangana, bakra, gvožđa, folne kiseline i vitaminima E i B kompleksa.

Zbog sposobnosti da „blokira“ kalorije i snizi nivo holesterola, postao je sastavni deo dijetetskih proizvoda i dijeta. Uz to, badem reguliše krvni pritisak, poboljšava rad srca i krvnih sudova, blagotvoran je za kosti, mišiće, štitnu žlezdu, nervni sistem i sprečava dejstvo slobodnih radikala. Bademovo ulje je rasprostranjeno u kozmetici za negu lica i tela.

MINERALNA VREDNOST

Sveži badem (100 g) sadrži 578 kalorija
Bakar 1,1 mg
Mangan 2,5 mg
Magnezijum 275 mg
Fosfor 474 mg
Cink 3,4 mg
Gvožđe 4,3 mg
Kalcijum 248 mg
Vitamin E 26 mg
Bitamin B 4,9 mg

Bademovo mleko

Preporučuje se osobama koje su alergične na mleko životinjskog porekla, jer u potpunosti zadovoljava dnevne potrebe organizma za kalcijumom. Bademovo mleko poboljšava imunitet, jača organizam i stimuliše mozak.

Priprema: Za jedan obrok dovoljno je do 20 badema, koje potopite u vruću vodu nekoliko minuta, pa ih oljuštite da ostanu beli. Zatim ih prelijte sa 1/4 litara hladne vode i umutite mikserom 2 minuta. Za bolji ukus možete da dodate 1 – 2 kašičce meda.

(Srećna Žena)