Top forma

Vežbe protiv celulita

CELULIT je problem sa kojim se suočava svaka žena. Njegova količina nema veze sa viškom kilograma, pa ga i veoma mršave devojke često imaju na svojim butinama i zadnjici. Protiv ove dosadne masnoće stručnjaci najčešće savetuju trčanje, plivanje i brzo hodanje, međutim, ukoliko niste ljubitelj ovih aktivnosti, celulit možete smanjiti i jednostavnim vežbanjem kod kuće.

Dovoljno je da tri puta nedeljno izdvojite po pola sata, a rezultati će biti vidljivi već posle nekoliko nedelja. Ove jednostavne vežbe osim što zatežu mišiće nogu i zadnjice takođe podstiču znojenje i cirkulaciju i pomažu telu da izbaci toksine.

STEPENICE

Stanite uspravno ispred stepenica, ispružite ruke pored tela držeći tegove za vežbanje. Stavite levo stopalo na stepenicu koja se nalazi u visini vašeg kolena. Oduprite se petom sve dok se telo potpuno ne ispravi i dok ne budete stajali na jednoj nozi na stepeniku. Vratite se nazad sve dok desna noga ne dodirne pod. Ponovite nekoliko puta, a zatim zamenite nogu.

PILATES LOPTA

Sednite na loptu za pilates i ispravite leđa, ruke stavite na bokove ili sa svake strane lopte kako biste imali bolju ravnotežu. Polako podižite jednu nogu, dok je potpuno ne ispravite i ne izravnate sa telom. Prsti sve vreme moraju biti zategnuti prema gore, a ovu vežbu morate raditi polakao tako da svaki pokret bude naglašen. Uradite što više ponavljanja.

ZATEZANjE BOKOVA

Lezite na leđa sa savijenim kolenima i rukama sa obe strane tela. Jedno stopalo prebacite preko kolena druge noge. Donji deo leđa izravnajte sa podom, pritisnite trbušne mišiće i dignite bokove visoko tako da se abdomen izravna sa nogama. Ostanite u ovom položaju oko pet sekundi, dobro zategnite sve mišiće i polako se spuštajte u početni položaj. Zatim sve ponovite drugom nogom.

 

ZATEZANjE CELIH NOGU

Kleknite na sve četiri, podignite desnu nogu i savijte je u kolenu a zatim pod pravim uglom dižite i spuštajte naizmenično. Dok podižete nogu, istovremeno zatežite mišiće zadnjice. Vežbu uradite nekoliko puta, a zatim isto to uradite i sa levom nogom.

JAČANjE BUTINA

Za ovu vežbu potrebno je da nabavite rastegljivu traku za vežbanje. Lezite na leđa, a traku stavite oko zglobova na stopalima. Ruke spustite pored tela, a zatim ispružite obe noge uvis. Lagano širite noge sve dok trake ne bude maksimalno zategnuta. Vratite se u početni položaj, napravite kratku pauzu, a zatim sve ponovite još nekoliko puta.

ČUČNjEVI Stanite uspravno sa raširenim nogama, držeći ruke na kukovima. Polako savijte kolena u čučanj, a zadnjicu spuštajte nadole kao da želite da sednete na stolicu. Lagano se vratite u početni položaj, ali tako da leđa sve vreme budu u uspravnom položaju. Vežbu ponovite pet do deset puta.

(Novosti)