Deca

Pomoću prirodnog ulja uklonite temenjaču

Mnogi roditelji kod svoje dece primete žute naslage na temenu glave. U velikoj većini slučajeva reč je o temenjači.

Temenjača je dosta česta pojava, posebno kod malih beba i dece. Nema potrebe za panikom, ali svakako trebate znati kako da uklonite spomenute žute naslage. Temenjaču prepoznajemo kao malene ljuskice po temenu glave koje su obično žute ili žućkaste boje. Najčešće se pojave kod odojčadi u prvim mesecima njihova života. U ređim slučajevima, temenjača se može pojaviti i u malo kasnijem dobu, tokom ranog detinjstva.

Žute naslage na glavi deteta zovemo temenjača ili temenica. Da bi ih uklonili možete slobodno, bez straha od bilo kakvog rizika, da koristite proverene i svima lako dostupne prirodne preparate. Najefikasnija su kvalitetna prirodna ulja koja daju izvanredne rezultate u otklanjanju temenjače.

Maslinovo ulje je najbolji lek za temenjaču

Maslinovo ulje se pokazalo kao jako dobar i efikasna prirodni lek za mnoge poteškoće sa zdravljem. Lečenje temenjače sa ovim uljem samo je još jedan pokazatelj kvalitete ovog prirodnog leka. Mnoge mame danas koriste baš maslinovo ulje da bi uklonile neugledne žute naslage sa temena glave svojih mališana.

Da bi uklonili temenjaču dovoljno je da namažete teme glave maslinovim uljem i da sačekate malo da ulje djeluje. Pustite ga 10-15 minuta, a nakon toga možete polako da uklonite naslage rukom ili nekom mekanom četkom.

Ova pojava na temenu glave deteta nije opasna, to smo već ranije spomenuli, ali svakako trebate reagovati ukoliko primetite žute naslage na temenu i ne trebate dozvoliti da se naslage nakupljaju. Čim ste primetili temenjaču, polako, bez panike i straha, možete primeniti metodu lečenja maslinovim uljem i ona će ubrzo i nestati.

Osim maslinovog ulja efikasna su i druga prirodna ulja

Ako je slučaj da kod kuće nemate maslinovo ulje slobodno se možete poslužiti nekim drugim uljem kao što je bademovo ulje ili na kraju bilo koje jestivo ulje. Jedino što je nepohodno uraditi jeste da to ulje pre upotrebe u ovu svrhu treba pokuvati i ohladiti, pa tek onda premazati delove mališanove glave sa naslagama temenjače.

Ako se temenjača čvsto nahvatala za vlasište i ne možete je skinuti nakon provog tretmana, već sledeće večeri stavite ponovo ulje na bebinu glavu i nemojte ga skidati preko noći. Ujutru, kada se probudite temenjaču ćete moći veoma lako da uklonite. Nakon što otklonite sve postojeće žute ljuspice temenjače, obavezno operite glavu vaše bebe.

Najzad treba dodati da osim prirodnih ulja koja smo već pomenuli u ovom tekstu, mnoge majke svedoče da su temenjaču uspešno uklonile pomoću ivine masti.

(zenskikutak.rs)