ŽIVOT

Praznični kilogrami: Ovih 5 namirnica će vam pomoći da skinete višak sa stomaka

Konstantno vežbate i idete u teretanu, ali vaš stomak kao da „stoji u mestu“ ? Bilo da više radite kardio vežbe ili se ipak opredeljujete za vežbe sa tegovima, ravan stomak postići ćete uz zdrav i pravilan jelovnik. Prema rečima nutricionista, za idealan izgled stomaka potrebno je 70% pravilne ishrane i 30% fizičke aktivnosti.

Ne treba da gladujete, već naprotiv. Više obroka dnevno u manjim količinama, plus povremene vežbe i rezultat je zagarantovan.

Ovo su namirnice koje treba da uvrstite u vašu ishranu na putu do savršene linije.

Orasi

Orasi će pomoći u održavanju idealne težine, jer sadrže masti koje mogu ubrzati metabolizam. Međutim, ne možete jesti kilograme. Šaka oraha je 200 kcal, pa pokušajte da ne prelazite ovu količinu dnevno.

Limun

Sadrži puno vitamina C, zbog čega pomaže u borbi protiv zadržavanja tečnosti. Zato pokušajte da pijete mlaku vodu sa limunom – najbolje nakon buđenja. Ako ne volite samo limunsku vodu, dodajte joj malo meda. Limunska voda je veoma zdrava i uvek je možete imati sa sobom. Sve što treba da učinite je pripremiti kod kuće u boci.

Probiotici

Da li želite da imate ravan stomak? Jedite probiotike! Ovi proizvodi sadrže žive bakterijske kulture koje imaju vrlo dobar uticaj na bakterijsku floru debelog creva. Pijte kefir, koji sadrži 8 esencijalnih aminokiselina koje moramo da obezbedimo u hrani, jer naše telo nije u stanju da ih sam proizvodi. Uz to, kefir je bogat hranjivim sastojcima (vitamini grupe B, kalcijumom i proteinima), zahvaljujući čemu jača kosti i poboljšava varenje.

Cimet

Ovaj neupadljiv začin je veoma važan za naše telo. Ekstrakt cimeta često se dodaje preparatima za mršavljenje. U stvari, dovoljno je konzumirati 1 kafenu kašiku začina dnevno da biste se rešili muke gladi i smanjili apetit za slatkišima. Zašto se ovo dešava? Aktivne supstance stabilizuju nivo insulina, hormon odgovoran za metabolizam ugljenih hidrata.

Zeleno povrće

Jedite zelje! Zahvaljujući tome, snabdećete telo velikom količinom dijetalnih vlakana, zbog čega ćete dugo vremena biti siti. Posebnu pažnju treba obratiti na povrće poput celera, brokolija, pasulja i kupusa.

(cosmopolitan.rs)