Nega & Lepota

Veoma važne stvari koje treba da znate ako farbate kosu

1. Pranje kose dan posle farbanja

Ovo je jedno od najčešćih grešaka koje prave devojke sa farbanom kosom. Nakon farbanja kose treba sačekati barem 72 sata pre ponovnog pranja. Naime, potrebno je tri dana kako bi se dlaka potpuno zatvorila, koja će onda duže trajati.

2. Često pranje kose

Stručnjaci tvrde da je najveći neprijatelj farbane kose voda. Svakako bi trebale da izbegavate svakodnevno pranje, a ako vam se kosa brzo masti, alternativa je šampon za suvo pranje. Osim toga, trebale biste izbegavati i potapanje kose u vodi. Naime, iako je nakon ispiranja kose užitak ostati još nekoliko minuta ispod toplog tuša, treba da imate na umu da tako brže ispirete boju.

3. Ispiranje vrućom vodom

Kada perete kosu, koristite mlaku ili još bolje, ako možete, gotovo hladnu vodu. Topla voda ljušti gornje slojeve vlasi i to je jedan od glavnih razloga zašto boja bledi. Što je voda toplija, to će brže boja izbledeti.

4. Pogrešan regenerator za kosu

Kako biste očuvale boju, koristite regenerator za obojenu kosu koji ima specifičnu formulu koja štiti boju. On stvara zaštitni sloj i sprečava ispiranje boje.

5. Pregrubo trljanje peškirom

Boja može izbledeti, a vrhovi izgledati suvo ako kosu prejako trljate peškirom. Umesto toga, kosu lagano pritisnite peškirom kako bi upio vodu, a potom je sušite što je duže moguće na vazduhu.

6. Preterana upotreba pegle, figara i fena

Frabana kosa osetljivija je na toplotu. Kako biste je očuvale zdravom i sjajnom, najbolje bi bilo da smanjite upotrebu raznih pomagala za stilizovanje. A kada ih koristite, svakako biste pre toga trebale da nanesete sredstvo za zaštitu od toplote.

7. Neravnomerno ponovno farbanje

Kada je vreme za ponovno farbanje izrastka, često se dogodi da žene kod kuće obavljaju “brzinsko” farbanje, koje najčešće ispadne neravnomerno. Kako bi kosu obojile ravnomerno, potrebno je naneti boju prvo na koren kose. Nakon što boja odstoji, nagnite se nad kadu, na glavu dodajte malo tople vode i kružnim pokretima, kao da šamponirate kosu, boju prstima rasporedite po celoj dužini sve do vrhova. Ceo postupak trebao bi da traje oko dva minuta.

(Cosmopolitan)