KarijeraPsihologijaZdravljeŽIVOT

Zašto žene u 40-ima imaju bogat i ispunjen život

Ljudi često kažu da sva zabava završi kad napuniš četrdeset, a pogotovo za žene koje dođu u razdoblje menopauze. 40 je broj koji prema nekima označava početak puta „prema dole“, a zapravo uopšte nije tako.

Bez sumnje, menopauza je prelazno razdoblje u životu žene i donosi određene neugode, poput promjena raspoloženja, znojenja i dobijanja težine. Ali četrdesete nisu važne samo zbog toga; postoje razne druge uzbudljive stvari koje one donose.

1. POSTAJEŠ ODLUČNIJA

Nakon godina tereta nesigurnosti i neodlučnosti, napokon je došlo vreme da znaš šta želiš. Razvila si hrabrost da učiniš korak van svoje zone u kojoj ti svi govore što da radiš.

Svaka je žena ovo iskusila sa porodicom, prijateljima, kolegama i parnterima, koji su joj davali smernice koje nekad guše. Trebalo ti je četrdeset godina da naučiš kako je ovo tvoj život i imaš ga pravo provesti kako želiš. I zato u ovim godinama cijeniš svoju hladnu glavu i dozu kontrole nad svojim životom.

2. ZRELOST TE NAUČILA DA NE TRČIŠ ZA IDEALNIM

Dosad si naučila kako percepcija o idealnom životu ne postoji. Shvatila si kako se trava čini zelenijom kod drugih, ali nije, prestala si se upoređivati s drugima jer znaš da svi imaju svoje probleme i žive s njima.

Zamisli kako je divno što te ne diraju tuđi životi. Wow! Neko ti je to odavno trebao pokazati. Više se ne pitaš „šta ako“, smeješ se više, žališ se manje. Više ti ne smetaju bore smejalice jer si prezauzeta srećom koju si stvorila.

3. ZDRAVIJA SI I SAMOSVESNA

Mnoge žene postanu lepše s godinama. To je zato jer više ne moraju odgajati decu i brinuti o domaćinstvu. Počinju više brinuti o svome zdravlju.

Svaka žena želi izgledati kao s dvadeset i to je ohrabruje da više brine o zdravlju i lepoti. Više vežba, jede zdravije i bolje spava. Zahvaljujući tome žena izgleda besprekorno.

4. MANJE RADIŠ

S godinama otkrijemo lepote života. Shvatila si da nema više smisla duže ostajati na poslu kako bi imala više novaca, da ti to ni ne treba kako bi popunila prazninu. One žene koje su odgojile decu, sad su slobodne od svojih odgovornosti.

Ceniš svoje vreme, imaš ga više, lepo postupaš sama sa sobom. Daješ sebi prostora i trošiš na sebe. Shvataš da je važno raditi prema potrebama, a ne kako bi napunila bankovni račun.

5. IMAŠ VIŠE SAMOPOUZDANJA

Vreme je da prestaneš brinuti o tome što drugi misle o tebi. Ne osećaš nervozu ako si drugačije obučena jer je važno samo da se zabavljaš.

Slobodna si kao u svojim teen danima, osim što sad voliš sve trenutke u životu. Ovo ponašanje je izrazito dobro za tebe, a tvoje samopouzdanje raste do samog vrha. Daješ sama sebi vrednost, ne oklevaš pričati s nekim ili pitati nešto. Postala si diva!

6. RAZVIJAŠ SVOJU JEDINSTVENOST

Smisao za modu, govor tela, maniri: razvila si se u osobu kakvu si htela. Nemaš potrebu nikoga imitirati. Tvoj je život drugačiji od drugih i znaš svoje uloge.

Iz dana u dan živiš na svoj način. Osećaš se moćno, a to je bolje od bilo kojeg osećaja. Većina žena u ovim godinama ima dom, porodicu, posao i još mnogo toga. Vreme koje si provela gradeći sve to, razvilo te u jedinstvenu osobu. Sad si prava dama.

7. EMOCIONALNO SI STABILNIJA

Onaj vrtuljak raznih emocija više ne postoji. Stabilna si i ne uzrujavaš se oko svake sitnice.

Shvataš da nije kraj sveta kad se nešto dogodi. Ništa nije zauvek i promena je iza ugla. Razumeš da stvari možda ne možeš kontrolisati, ali ne znači da ih neće moći kontrolisati. A i u najgorem slučaju, sve će uvek na kraju biti dobro. Ono što te teralo u plač davnih dana, sad te tera na smeh. Čuda se događaju u ovim godinama.

8. SEKS NIJE POTREBA NEGO UŽITAK

Više ne osećaš očajnu potrebu za seks s partnerom. Ne radiš to iz obaveze kako se ne biste razveli. Seks je sada užitak.

Žene u četrdesetima uživaju u fizičkom životu na drugi način. Rade to samo ako žele i ako im je ugodno. Nemoguće je bilo kad uzbuditi ovu ženu.

9. IMAŠ VEĆU UŠTEĐEVINU

Ne kupuješ impulsivno samo zato jer tvoji prijatelji to rade. Štediš jer znaš da će ti kasnije pomoći. Ne kupuješ nešto ako ti nije potrebno.

10. PONOVNO SI POSTALA ZLOĆKA

Poslednje, ali ne najmanje važno. Mnoge žene postanu zloćke i vrckaste jer više nemaju obaveza; znaju da im stres i ozbiljnost neće pomoći. Mogu samo prouzročiti nove bore.

(zdravaisretna)