Putovanja

Počnite sa štednjom odmah: 6 dalekih DESTINACIJA koje su raj za ljubitelje putovanja

Postoje neke zemlje poput Francuske, Italije pa čak i Hrvatske koje su postale dobro poznate destinacije za sve željne dobrog odmora uz odličan provod, zanimljivu kulturu i predivne prizore.

No s druge strane, postoje ona daleka mesta o kojima najčešće čitamo razne putopise i gledamo dokumentarne filmove, pa zašto ove godine ne biste otputovali baš u jednu takvu zemlju i priuštili sebi odmor za pamćenje? Prema organizaciji „World Tourism“ ovo su najpopularnije destinacije koje jednostavno moraju biti na vašoj bucket listi.

Mongolija
U svega godinu dana, turizam Mongolije porastao je čak 16.1% prvenstveno zahvaljujući Naadamu, tradicionalnom godišnjem letnjem festivalu koji slavi kulturu i istoriju Mongolije. Iako je kulturološki orijentisana prema nomadskoj tradiciji, mlađa generacija zaslužna je za modernizaciju i otvaranje niza atraktivnih hotela i barova koji privlače brojne turiste, a o prirodi i kulturi ne treba ni govoriti.

Urugvaj
Susedne zemlje Argentina i Brazil već su dobro poznate turističke destinacije, a povećanje od više od 21% posetilaca broji Urugvaj što je dovoljna indikacija u kojoj meri je zaista atraktivan. Ostrvo Hose Ignasio transformisan je iz ribarskog sela u jedno od najluksuznijih destinacija u okolini dok je grad Fantom svetski poznato mesto za gastronomiju, a kako zaboraviti i Montevideo, obalni gradić najpoznatiji po neoklasičnoj arhitekturi i Art Nouveau…

Paragvaj
Iako nema pristup moru, Paragvaj je još jedna u nizu atraktivnih destinacija koje beleže veliki porast u turizmu. Najpoznatiji je po Iguazu slapovima koji je postao velika atrakcija, ali i po malenom i pitoresknom gradiću Asuncion, koji će vas fascinirati očuvanom kulturom i istorijom naroda.

Mauricijus
Sa glavnim gradom Port Luisom, Mauricijus je ostrvska država smeštena u Indijskom okeanu, istočno od Afrike, kojoj i pripada. Ostrvo je poznato po svojim plažama, lagunama, koralnim grebenima i poljima šećerne trske. Mesto koje će vas oduševiti svojim raznolikostima i suprotnostima, od peščanih plaža i kristanog mora, do grandioznih i veličanstvenih planinskih vrhova.

Zanzibar
Zanzibar se nalazi u Indijskom okeanu, nedaleko od zapadne afričke obale i pripada Tanzaniji. Sastoji se od nekoliko ostrva, od kojih je najveće Unguja, na kome se nalazi i glavni grad Zanzibar. Stari deo grada, Stone town, je pod zaštitom UNECO-a zbog svog istorijskog i kulturnog značaja. Poznato je i kao “Ostrvo začina”. Egzotične plaže, raznovrsne aktivnosti za posetioce, istorija, raznolikost kultura kao i mnoge zaštićene vrste životinja predstavljaju veliko bogatstvo kojim Zanzibar rapolaže.

Filipini
Ostrvska država jugoistočne Azije i jedan od najvećih arhipelaga na svetu. Okružuju ih mora Tihog okeana, Sulu, Celebeško more i Južnokinesko more. Glavni grad je Manila. Etnički i kulturološki su veoma mešovita zemlja, pa se na filipinskim ostrvima mogu videti različiti uticaji u arhitekturi, običajima i načinu života. Karakterišu ih peščane obale, zelena voda, koralni grebeni i planinska unutrašnjos ostrva sa veoma bogatom florom i faunom. Neka od turističkih rajskih ostrva su Borakaj i Palawan.

www.cosmopolitan.rs