Putovanja

Povratak u realnost: 3 saveta kako da lakše prihvatite da se godišnji odmor završio

Povratak sa egzotične lokacije na vreli asfalt nije uvek lako preživeti. Mir i ravnoteža koje smo pronašli na odmoru naglo su prekinuti uobičajenim radnim obavezama i potrebno je vreme da se iz rajske atmosfere ponovo ubacimo u ubrzani tempo.

Upravo je avgust mesec kada najviše osećamo epizode neraspoloženja prouzrokovane nostalgijom za bezbrižnim danima na obali mora, ali ne dozvolite da novonastala anksioznost i stres ponište sve dobrobiti vašeg zasluženog letnjeg odmora. Cilj je da u novu školsku ili poslovnu godinu uplovite što mirnije i nastavku pročitajte tri najvažnije smernice kako da neutrališete negativne emocije.

Opustite se
Prva stvar koju treba da uradite jeste da naučite da idete polako. Savršeni povratak sa letovanja NE POSTOJI. Sigurno je da će biti nepredviđenih prepreka, a najbolje za vas jeste da prihvatite okolnosti onakve kakve jesu. Ukoliko ste skloni potrebi da sve kontrolišete, te je malopređasnja izjava preteška za vas, pokušajte najpre sa meditacijom. Fokusirajte se nekoliko minuta dnevno na disanje: imaćete ogromnu korist od toga. U kancelariji ili prevozu, ovaj trik možete praktikovati bilo gde.

Izdvojite vreme za sebe
Neretko je povratak u grad jednak pravoj trci, te je moguće da nam se učini kako nemamo niti jedan slobodan minut. Da bismo sprečili ovu zamku, treba zastati i odvojiti malo vremena za aktivnosti koje su dobre za našu psihu: dogovoriti izlazak sa prijateljicama, priuštiti kvalitetnu masažu, pročitati dobru knjigu: jednostavno pronaći trenutak u kom nećete razmišljati o poslu, računima, porodičnim obavezama… Zapišite ove termine ih u vašu agendu, baš kao što biste učinili sa nekim poslovnim sastankom.

Ni sličajno se nemojte osetiti krivom zbog ovakvih planova; zahvaljujući njima bićete još produktivniji.

Presložite garderobu
Trijaža je odličan metod za suzbijanje stresa. Ne samo da time oslobađate i stvarate dodatni prostor u garderoberu, vaša glava i um biće rasterećeniji. Ne oklevajte pri odluci da odložite ono što vam više nije od koristi. Ponudite odeću koju više ne nosite udruženju za pomoć ljudima u nevolji i odbacite sve ono nepotrebno što vam se godinama gomilalo.

Slično možete učiniti i sa ostakom vašeg stana. Mnoge osobe pronalaze veliko olakšanje prilikom sređivanja enterijera. Osećati se ugodno u vlastitom domu možda je i suštinski, osnovni savet u ovom turbulentnom periodu.

Priredila: Natalija Knežević

(Cosmopolitan)