Putovanja

DETALJNI VODIČ: Šta sve smete uneti u avion?

Da li vam se nekad desilo da ste se pakovali za put i niste znali šta staviti u ručni prtljag? Zanima vas šta sve smijete unijeti u avion? Ukoliko ste na oba pitanja u sebi odgovorili sa da, pročitajte ovaj tekst, jer ćete u samo 3 minute saznati sve što vam smijete ili ne smijete vezano za unošenje stvari u avion i rješiti sve dileme i muke koje možda imate.

Ima dosta putnika koji sve svoje stvari vole nositi uvijek sa sobom te ručni prtljag ponekad izgleda kao da osoba seli u drugu državu. Razumijem sve koji to čine, jer u tom slučaju nema rizika da se prtljag ošteti ili izgubi. Ima i onih koji nose dosta tehnike, zato što se boje da će se možda izgubiti ili oštetiti u putu.

Primjeri su: foto aparat, kamera, laptop, mobilni, te razni kablovi i punjači, dodatne baterije ili memorija. U principu, avio kompanije i preporučuju da se vrijedne stvari ne stavljaju u kofer koji se predaje već se sve vrijedne stvari nose u ručnom prtljagu.

Prema pravilima koja su trenutno na snazi, svaki putnik mora posebnu pažnju kod pakovanja ručnog prtljaga posvetiti kremama, gelovima i tekućinama.

Kreme, gelove i tekućine koji vam nisu neophodni za vrijeme putovanja stavite u kofer koji ćete predati kod prijave za let. Tekućine moraju biti u posudama ne većim od 100 mililitra, a po putniku je dozvoljena najviše jedna mala prozirna kesa.

Ovakve kesice možete naći u svim boljim prodavnicama i skoro sve imaju tzv. zipp zatvarač (koriste se i za zamrzavanje namirnica). Ovdje bih stavio naglasak da bočica ne smije biti veća od 100ml, jer u slučaju da vam se desi da imate veću bočicu, nebtino što unutra možda nema ni 50ml, nećete je moći unijeti u avion.

U ručnom prtljagu smijete imati u tekućem stanju:

• hranu za bebe i lijekove,
• osvježavajuća pića, sokove, vodu – u posudi do maksimalno 100 mililitara po pakovanju,
• razni gelovi npr. gel za tuširanje, šampon, kremu – najviše 100 mlilitara po pakovanju,
• dezodorans, parfem, maskara – najviše 100 mlilitara po pakovanju. Imajte stick dezoadorans umjesto spreja, jer su sprejevi često zapaljivi i nećete ih moći unijeti,
• pjena za brijanje – najviše 100 mililitara po pakovanju.

Osim ove prozirne kesice sa tekućinama, svaki putnik smije unijeti u avion kaput ili jaknu, novine, ručnu torbicu, laptop, kameru, foto aparat.

A šta ne smijete imati u ručnom prtljagu?

Cigarete u avionu nikako ne smijete koristiti! Nedavno sam bio na letu iz Gruzije za Mađarsku, gdje je jedan Gruzin zapalio cigaru u toaletu. Takva frka je nastala, da je na Gruzin na kraju otišao i do pilota da mu očita buvkicu. Ovo je u suštini sasvim ok i sa ovim stvarima se nikako ne smije igrati, jer bilo šta što je zapaljivo ni u kom slučaju ne smije da se unese, a pogoto koristi u avionu!

Sve opasne predmete i oružje zabranjeno je unostit u avion. Pri tom se ne misli samo na oružje, municiju ili plin za upaljače i slično, već i na slijedeće:

• upaljače koji izgledaju kao vatreno oružje,
• palice za golf i ostale sportske palice kao npr. skijaške štapove,
• opremu za borilačke sportove,
• kiseline te zapaljive stvari.

Zabranjene su i baterije koje mogu da iscure, kao i svi oštri predmeti kao što su:

• brijači,
• makaze i noževi čija je oštrica duža od 6 cm,
• burgije,
• šrafcigeri,
• bušilice i slično.

U svim Duty Free prodavnicama možete opušteno kupovati; kupljeni predmeti u tekućem stanju će se u Duty Free Shopu zapakovati u kesicu i na njih će se staviti sigurnosna oznaku, a putnik tu kesicu smije otvoriti tek na odredištu.

Međutim, znajte da se pravila za ručnu prtljagu često razlikuju od zemlje do zemlje, ali i od avio kompanije do avio kompanije. Kod nekih je za ekonomsku klasu dozvoljena je ručna prtljaga težine 10 kg, dok je kod drugih ta težina ograničena na 5 kg, a dimenzije ručne prtljage na 55 x 40 x 20 cm. Kod drugih, kao što je recimo Wizzair, dimenzije su čak još niže. S toga vam preporučujem da se informišete na vrijeme s kojim ćete tipom aviona putovati. Nekoliko centimetara viška, možda da vas košta finih para.

Bez obzira u koji dio svijeta putujete i kakvi su klimatski uslovi na odredištu, za avion svakako ponesite nešto toplije odjeće. Klima u avionu zna biti dosta jaka tako da neka vam se uvijek neki džemper nađe pri ruci. Minimalno neka jaknica da se nagrnete.

Unošenje hrane u avion

Ponesite si nešto za pregristi. Velike avio kompanije obično će vam obezbijediti obrok u avionu, ali svaki put kada budete letili sa niskobudžetnim prevoznicima kao što su Ryan air, Wizz air ili sličnim kompanijama, moraćete fino da se iskeširate za bilo šta što budete željeli da kupite. Stoga, ubacite u ranac neki sendvič ili suvi keks, čisto da vas drži tih nekoliko sati, jer i onoga trenutka kada sletite, vjerovatno nećete odmah naići na neki restoran ili prodavnicu u kojoj možete kupiti nešto za pojesti.

A šta je sa unošenjem lijekova u avion?

Lijekovi se smiju unijeti u avion u ručnom prtljagu. Preporučujem vam da sa sobom uvijek imate neku tabletu za bolove, ili neku od tableta koju vam je pripisao ljekar. Ukoliko su lijekovi u tečnom stanju, onda ne smiju da prelaze preko 100ml, jer su oni u suštini tekućina, kao i sve drugo. Svaka avio kompanija i ovdje ima svoja pravila o unosu lijekova u avion, te da u slučaju da niste sigurni da li smijete da ponesete određeni lijek, najbolje bi bilo da se informišete direktno kod njih.

Ukoliko sa sobom nosite određeni medicinski uređaj kao što je inhalator ili defibrilator, možete ga unijeti, ali samo uz prethodno odobrenje avio kompanije sa kojom letite! Obavjestite ljude na check inu da sa sobom imate ovaj uređaj i po mogućnosti ponesite medicinski nalaz u kojem se nalazi da vam je ljekar prepisao da koristite taj uređaj.

Ista je stvar ako sa sobom nosite termometar koji sadrži živu. Ukoliko ga nosite sa sobom, maksimalno možete ponijeti jedan komad i on mora biti u zaštitnoj kutiji.

Za kraj

Neka Vam ručni prtljag bude uvijek pregledno složen i jasno organizovan. Može se desiti da ćete morati da izvadite neke stvari iz njega na aerodromima u slučaju da vam carinici zatraže.

(Rio Priče sa Putovanja)